Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut läsnäolijat.

Tänään päätetään asiasta, jolla on hyvinkin kauaskantoiset vaikutukset. Haluaisin muistuttaa, että meillä on kaikki puolueet sitoutuneet Kotkan kaupunkistrategiaan, joka määrittelee meidän päätöksillemme raamit. Me ollaan määritelty Kotkan arvot, joiden perustana on Reiluus, Rohkeus ja Rakkaus.

Rohkeutta me ollaan osoitettu vähän pelottavankin avokätisesti. Meillä on seuraavan viiden vuoden sisällä investointeja rakentamiseen 160 milj. (ja näillä rakennuskustannuksilla ei mitenkään pysytä budjetissa) ja siitä summasta puuttuu mm. uimahalli, Arto Tolsa -areena ja kirjasto. Uimahalli ei ole enää korjattavissa ja sitä ei elvytetä enää kauaa. Me tarvitaan kyllä rohkeita panostuksia tulevaisuuteen, mutta niiden hintalaput vaan hirvittää.

Rohkeutta on siis osoitettu, nyt on aika lunastaa loputkin lupaukset ja osoittaa myös Rakkaus ja Reiluus. Me ollaan luvattu, että Kotkan suuntaa määrittää tasa-arvoisuus, kotiseudusta ja sen ihmisistä välittäen, kestävästi ja kotkalaisella asenteella ilon kautta. Tähän kaikki puolueet ovat siis jo sitoutuneet ja valtuustokauden alussa kuultiin monta lupausta siitä, että varsinkaan meidän nuorisomme hyvinvoinnista ei enää tingitä. Nyt on aika täyttää nämä lupaukset ja sijoittaa myös kotkalaisten hyvinvointiin, koska se on kaikkein olennaisin vetovoimatekijä kaupungille.

Kolme vuotta sitten me ollaan käyty melkoisen kivulias talousarvio tiheällä kammalla. Me jouduttiin päättämään, mitä leikkipuistoja lopetetaan, sammutetaanko katuvalot yöksi, karsittiin opetuksesta ja varhaiskasvatuksesta yli kipurajan. Siellä ei enää juurikaan ole ylimääräistä ja tiukemmat säästöt, kuristaa yhdistyksiä ja kaikkea yhteisöllisyyttä. Se tarkoittaa teatterin ja Kymi sinfoniettan lakkauttamista, katuvalojen sammuttamista ja kivuliasta nipistämistä kaikesta ennaltaehkäisevästä työstä, joka taas tarkoittaa, että siitä seuraava lasku tulee olemaan nyt revittävää säästöä huomattavasti korkeampi.

Vaikka kaikki nämä säästöt tehdään, niin sieltä on revittävissä ehkä miljoona, joten se ei kymmenen miljoonan laskussa vielä paljon tunnu. Siksi toivonkin että jokainen joka uskoo löytävänsä tarvittavat säästöt kaupungin omista toiminnoista, osaa myös kertoa, mistä ne otetaan. Muistutan että me on sitouduttu myös siihen, että kaupunkistrategian kärjet on:

oppiva ja yrittävä Kotka – Koulutuksen, elinikäisen oppimisen ja yrittämisen kaupunki
Upean elinympäristön Kotka – Ensiluokkaisen elinympäristön, kulttuurin ja tapahtumien kaupunki
Yhteinen Kotka – Yhdessä tekemisen ja hyväntuulisten kohtaamisten kaupunki

Säästöt kaupungin menoista rikkoo kaikkia näitä lupauksia ja niistä jokaisella on kallis hintalappu tulevaisuudessa ( ja osa niistä on lakisääteisiä, joista ei voida karsia.)?

Jos taas ajatuksena on säästää kohtuuttomasti Kymsoten rahoista, niin ollaan toisenlaisessa pulassa. Meillä jo nyt takkuaa kohtuuttoman pahasti monikin terveydenhuollon toiminta. Esimerkiksi päihde- ja mielenterveystyö. Täällä on vaikea saada lääkärin aikoja ja hoitohenkilökunta vaihtuu jatkuvasti, joten siinä työssä tärkeää luottamussuhdetta ei synny. Esimerkiksi Kotkan katkaisuhoidon lopettaminen on romahduttanut asiakkuudet ja se ei tarkoita, että olisi taikasauvalla saatu päihdeongelmat poistettua, vaan se tarkoittaa, että nyt sen palvelun tarvitsijat kuormittavat paljon kalliimpaa erityissairaanhoitoa. Se on nyt koronan keskellä venytetty äärimmilleen jo muutenkin.

Koska päihde- ja mielenterveysongelmat ovat samanlaisia kuin muutkin sairaudet, niin sitä halvempi hintalappu kirjoitetaan, mitä aikaisemmin siihen sairauteen saa apua. Meillä ei ole vielä mitään tietoa siitä, minkälaiset päihde- ja mielenterveysongelmat muhii tämän etätyön ja etämaailman takana. Kuinka meidän nuoriso oireilee tai kuinka moni työntekijä ei olekaan enää työkuntoinen palaamaan entiseen arkeen. Nyt on väärä hetki säästää näistä palveluista.
Hyvinvointikertomuksenkin mukaan Kotkan suurin murhe on päihdeongelma, kaiken ikäisillä. Niistä ei voida säästää, mitkä hyvinvointikertomuksesta on selvästi alleviivattavissa.

Meillä riehuu vielä korona ja meillä ei ole mitään varmuutta, saati edes mahdollisuutta ennustaa, kuinka sen suhteen tulee käymään, mutta se me tiedetään varmasti, että koko meidän hoitohenkilökuntamme on koronan aikana venytetty äärimmilleen ja repeilee jo nyt. Siellä alkaa näkyä ihmisten loppuun palamista ja sillä on monenlaiset seuraukset ja kalliit hintalaput. Kymsoten yksi ongelma on myös se, että rahat ei riitä itse tuottamaan kaikkia palveluita ja siksi ostopalvelujen yksityiset yritykset pääsevät nostamaan omat hintalappunsa pilviin, koska lakisääteiset palvelut on tuotettava. Kuten muuten on kaikkien kuntien maksettava lakisääteiset sotemenot vuoteen 23 mennessä muutenkin, koska Kymsote ei voi sulautua hyvinvointialueeseen velkaisena.

Kymsoten säästöleikkuri siis höylää myös kaikesta ennaltaehkäisevästä ja niiltä, jotka juuri tässä ajassa apua eniten tarvitsee, kuten vaikkapa juuri nuorten matalan kynnyksen mielenterveystyöstä. Se leikkaa hoitoalalta, jossa jo nyt on venytty sodan jälkeen suurimpiin venymisiin ja siihen meillä ei enää kohta riitä tekijöitä tälläkään vauhdilla. Toivon siis, että jokainen joka esittää säästöjä Kymsoten menoista, osaa myös osoittaa, mistä sieltä hän saa nämä miljoonat revittyä.

Itseänikin sattuu, koska molemmat meidän vihreiden ehdottamat verot iskee omaan kukkaroon, mutta nyt eletään oikeasti sotien jälkeen ensimmäisen kerran keskellä kriisiä, joka kaiken lisäksi on globaali. Me ei tiedetä, koska ja miten tästä selvitään ja nyt meidän pitää varautua poikkeuksellisessa ajassa poikkeuksellisen pitkään talousarvioon. Nyt pitää päättää kahden vuoden aikajanalla normaalin vuoden sijaan. Tämä maa on ennenkin nostettu jaloilleen yhteistyöllä ja niin se on mahdollista tehdä uudelleen. Siihen tarvitaan nyt kaikkien panostusta kahden vuoden ajaksi ja mahdollisimman tasaisesti räätälöity pieni, mutta riittävä veronkorotus on nyt kaikkein järkevin talkootyön keino.

Arvon valtuutetut, nyt tarvitaan rohkeutta myös rakkauteen ja reiluuteen, mieti siis tarkkaan mitä äänestät.