Lämmin kiitos seikkaperäisestä vastauksesta, joka kertoi, mitä kaikkea koulu on tehnyt oppilaiden hyvinvoinnin eteen ja mitä vielä on tehtävissä. Kaikkia mainittuja mahdollisuuksia on kuitenkin jo kokeiltu, dialogia myöten.
Virallisesti kaikki Kotkan koulut on hajusteettomia. Keskustelu oppilaiden kanssa ei vain tunnu auttavan. Pitää olla järeämpiä toimenpiteitä.
Ymmärrän dilemman: oppilaan koulupäivää ei voi keskeyttää sen vuoksi, että hän tuoksuu liikaa. Oppilaalla on oikeus opetukseen. Mutta sekä oppilaalla että henkilökunnalla on myös oikeus terveelliseen ja turvalliseen kouluympäristöön.
Saatu vastaus keskittyy kuitenkin vain oppilaiden hyvinvointiin. Työturvallisuuslain mukaan pitää myös turvata henkilökunnan hyvinvointi. Esimerkiksi Karhuvuoren koulussa on tehty paljon erilaisia asioita ongelman ratkaisemiseksi, mutta vastauksesta puuttuu kokonaan luottamushenkilön ja työsuojeluvaltuutetun lausunnot. Samoin työterveyden kanta puuttuu.
Hajusteiden häiriökäyttö on suoraan verrattavissa pahoinpitelyyn: oppilas suihkuttaa tietoisesti hajustetta välitunnilla, jotta seuraavan tunnin opetus peruuntuisi, kun altistunut opettaja joutuu perääntymään hajumuurin takia. Sijaisen odottelussa tulee mukavaa luppoaikaa.
Tiedän, että ongelma on vaikea, eikä sitä ole ratkaistu vielä muuallakaan Suomessa. Kotka voisi nyt yrittää eturintamassa ratkaista tämän asian.
Esitän vastauksen palauttamista uudelleen valmisteluun.
Leena Griinari ja
Vihreiden valtuustoryhmä
Kotkan kaupunginvaltuustossa 26.8.2024 § 96