Kehitysyhtiö Cursorin toimitusjohtaja David Lindström nosti kirjoituksessaan (KySa 13.12.) esille asioita, jotka pimeästä vuodenajasta potevassa Kymenlaaksossa eivät ole saaneet tarpeeksi huomiota. Joskus julkisuuteen näyttää, että maakunnan välinen yhteistyö on pelkkää nokittelua ja mustasukkaista oman edun vartioimista. Kun tähän lisätään väestön väheneminen ja työttömyysluvut, ei kuva Kymenlaaksosta ole julkisuudessa kovin dynaaminen ja innostava.

Todellisuudessa maakunnallista yhteistyötä tehdään jatkuvasti monella tasolla ja esimerkiksi talouskasvu oli Kymenlaaksossa viime vuonna Etelä-Karjalan jälkeen voimakkainta kaikista Suomen maakunnista.

Kymenlaakso on jo nyt, mutta lähitulevaisuudessa vielä enemmän, maamme yksi vahvimmista, ellei vahvin toimija logistiikka-alalla. Synergiaedut sataman ja rautatielogistiikan solmukohdan osalta ovat kiistattomat. Meillä on kansallispuistoa, merenrantaa ja maakuntamme yhdistävä Kymijoki, ja monia muita vahvuuksia. Viimeistään nyt meidän kaikkien tulee opetella ajamaan Kymenlaakson etua yhdessä maakunnan yhteisissä hankkeissa.

Kun naapurilla menee hyvin, on se samalla oma etu. Terve kilpailu on tärkeää, mutta hiekkaa ei kannata heittää rattaisiin edes puheissa. Olemme kouvolalaisia ja kotkalaisia, mutta samalla kymenlaaksolaisia. Työ maakunnallisen identiteetin vahvistamiseksi on tärkeää ja siihen panostetaan esimerkiksi Kymenlaakson liitossa.

Maakunnan suuri yhteinen ponnistus: yhteiset sote-palvelut käynnistyvät parin viikon päästä. Se on osoitus siitä, että yhteen hiileen puhaltaminen onnistuu Kymenlaaksossa. Yhdessä olemme vahvempia ja uskomme, että se näkyy kymenlaaksolaisille lyhempinä jonotusaikoina sekä parempana palveluna.

Kymenlaaksossa kannattaa miettiä myös uusia toimintatapoja muuallakin kuin sote-palveluissa. Kivijalkaliikkeiden ollessa vaikeuksissa voisimme kokeilla yritysvaihtoa. Kouvola ja Kotka voisivat puolin ja toisin tarjota yrityksille pop-up-tyylisiä toimitiloja liiketoimintansa testaamiseen. Pienellä riskillä, ilman raskaita kiinteitä kuluja voisi olla houkuttelevaa kokeilla omaa liiketoimintaa naapurikaupungissa. Uskomme, että tällä olisi molempien kaupunkien keskustoja elävöittävä vaikutus. Samalla voisimme tarjota yrityksille alustan toimintansa laajentamiseen kokeilun kautta. Heitämme pallon kaupunkiemme kehitysyhtiöiden suuntaan.

Juha Huhtala, maakuntavaltuutettu, Kouvola
Marianne Bruce, maakuntavaltuutettu, Kotka
Kaisa Spies, maakuntahallituksen jäsen, Kouvola (vihr.)
Kirjoitus on julkaistu Kymen Sanomissa 20.12.2018