Kotkan kaupungin talousarviota käsitellään valtuustossa maanantaina. Suunnitelmissa on palkata viisi koulunuorisotyöntekijää seuraavan kolmen vuoden aikana porrastetusti. Sillä toki päästään alkuun.

Olisi kuitenkin äärettömän tärkeää, että kaikki viisi aloittaisivat työnsä heti. Saisimme enemmän päteviä hakijoita, kun avaamme yhdellä kertaa viisi paikkaa. Tällöin myös isompi tiimi pääsee suunnittelemaan ja vaikuttamaan työnkuvaan ja työn jakamiseen.

Lapset kärsivät vieläkin koronan aiheuttamista sosiaalisista katkoksista ja epävarmuudesta. Luokassa käyttäytyminen on muuttunut, ja lapset ovat enemmän varpaillaan. Henkiset ja fyysiset rasitukset etäkoulun aikana olivat suuret. Auttaminen olisi pitänyt aloittaa eilen. Sitä ei voi siirtää vuosilla eteenpäin.

Kotkassa on myös koulupsykologien virat täyttämättä, koska päteviä hakijoita ei ole. Koulunuorisotyöntekijät auttaisivat paikkaamaan asiaa. Saataisiin kouluille lisää aikuisia ja annettaisiin opettajien keskittyä omaan tehtäväänsä – opettamiseen.

Vihreä valtuustoryhmä tulee esittämään, että viisi uutta koulunuorisotyöntekijän virkaa avataan heti ensi vuoden aikana. Tämä ei ole suuri taloudellinen muutos talousarvioon, etenkin kun koulupsykologien virat ovat täyttämättä.

Michael Pounds

Kirjoitus on julkaistu Kymen Sanomissa 10.11.2022