Yksi keskeinen syy Suomen heikkoon talouskehitykseen on vinoutunut kauppatase. Yksin polttoaineita ja energiaa Suomi tuo noin 8,5 miljardin euron arvosta. Ainoastaan uusiutuvat energialähteet tarjoavat riittävän nopean tavan pureutua tähän haasteeseen.

Kotkan Seudun Vihreiden kevätkokouksessa 10.4. vieraillut diplomi-insinööri, vihreiden eurovaaliehdokas Hanna Holopainen kertoi Kiinan olevan jo yksi suurimpia tuulivoimarakentajia maailmassa. “Suomi on tuulivoiman kehitysmaa ja uhkaa pysyä sellaisena. Esimerkiksi vuonna 2012 tuulivoimalla tuotettiin Kiinassa noin 100 terawattituntia sähköä, mikä on kaksi prosenttia enemmän kuin ydinvoimalla. Se, että täällä rakennetaan pienempiä myllyjä kuin muualla, hidastaa tuulivoimateknologiateollisuuden kehittymistä ja olemme hukkaamassa mahdollisuuden luoda uusia teollisuustyöpaikkoja” oli vihreiden eurovaaliehdokkaana olevan Holopaisen huolestunut viesti.

Kymenlaaksossa puolustusvoimien vaatimusta 500 000 euron tutkamaksusta on vaikea ymmärtää, kun länsirannikolla selvitään kymmenesosalla kyseisestä summasta. On kohtuutonta, että yksi pahiten rakennemuutoksesta kärsinyt seutu menettäisi näin lupaavan mahdollisuuden korvaaviin työpaikkoihin. Nyt kun ympäristöministeriö on vahvistanut Kymenlaakson energiamaakuntakaavan, on hyvä hetki tiivistää yhteistyötä ja hakea ratkaisut vielä jäljellä oleviin kysymyksiin. Toivottavasti Winwindin tehtaan uusi omistaja on halukas jatkamaan voimalaitosten valmistamista.

Kotkan Seudun Vihreiden kevätkokouksessa hyväksymä kannanotto
Antti Van Wonterghem,
Kotkan Seudun Vihreiden vpj.