Kymen Sanomat uutisoi 6.3., että ”KSOY saa hankittua rahat Kotkan osakkeiden ostamiseen”. Kymenlaakson sähköverkko Oy :stä – KSOY :n tytäryhtiö – on ostotarjouksia uutisen mukaan jo annettu, eli kaupat toteutunevat ja Kotka saa näin myytyä osuutensa KSOY:stä.

Nyt on tulossa siis myyntiin sähkön siirtoverkkoyhtiön osakkeita, joita useat erityisesti institutionaaliset sijoittajat haluavat matalan korkotason oloissa. Osakkeet ovat käytännössä täysin riskittömät ja tuottavat 5-10 prosenttia vuotuista korkoa. Ei siis ole ihme, että kiinnostusta löytyy.

Kymenlaakson Sähkö päättää itsenäisesti kenelle se osakkeet myy. Hallituksessa istuu kuitenkin kuntien edustajia ja myös Kotkan kaupungin edustajat vielä tällä hetkellä.

Mielestäni olisi oikein ja myös kohtuullista, että järjestettäisiin suunnattu osakkeiden myynti Kymenlaakson sähköverkko Oy:n liittymän omistajille. Eli tavalliset kuntalaiset ja yritykset voisivat ostaa halutessaan osuuden verkkoyhtiöstä ja näin saada vähän osinkoa yhtiöstä, johon kuitenkin joka kuukausi maksavat sähkönsiirrosta. Ostamatta jäävän osuuden voisi sitten tietysti myös myydä ulkopuolelle tarpeen mukaan.

Myös Kotkan kaupunki voisi ostaa verkkoyhtiön osakkeita, myynnistä saaduilla rahoilla. Tätähän voisi kuitenkin jo pitää nerokkaana ratkaisuna eli myydä vain huonommin tuottava osuus pois, ainakin taloudellisesti.

Juha Attenberg, energia- ja ympäristötekniikan DI ( vihr.), Kotka
Kirjoitus on julkaistu Kymen Sanomissa 8.3.2017