Kotkassa on kuultu tänä vuonna parempia uutisia. Työttömyys on vähentynyt. Satamalla menee hyvin. Lupauksia useammastakin suuremmasta investoinnista alueelle on saatu. Korkotaso on ollut alhainen. Olemme saaneet elää monelta osin hyvinkin suotuisassa tilanteessa.

Emme saa kuitenkaan tuudittautua myönteisten uutisten tuomaan hyvänolon tunteeseen. Kotkalla on paljon taloudellisia haasteita. Kansainvälinen tilanne on epävarma ja muutokset vientiin ja sataman toimintaan voivat vaikuttaa nopeastikin. Koulujen sisäilmaongelmista aiheutuu paljon investointitarpeita. Kymsoten osalta tulee varautua ylimääräisiin kustannuksiin lähivuosina. Myös verotulot tulevat todennäköisesti vähentymään johtuen nopeasti vähenevästä asukasmäärästä, tänä vuonna jopa 600–800 asukkaan lasku. Sähköosakkeiden myynnistä huolimatta Kotkalla on edelleen paljon velkaa, konsernitasolla yli 10 000 euroa asukasta kohden. Erittäin suosiollinen korkotaso ei myöskään jatku enää pitkään.

Onkin aivan selvää, että Kotka on elänyt yli varojensa jo pitkään–ja laskut täytyy maksaa aina jossain vaiheessa. Nyt on mielestäni sen aika. Tarkoitan tällä sitä, että emme voi joka vuosi elää yli varojen ja sitten etsiä taas jotain uutta myytäväksi kelpaavaa. Emmehän kai halua laittaa satamaa myyntilistalle?

Mielestäni meidän tulee yhdessä tunnustaa tosiasiat ja laatia realistinen ja rehellinen talousarvio ensi vuodelle. Se tulee vaatimaan rakenteellisia muutoksia muun muassa organisaatioon, jostain luopumista ja asioiden priorisointia, mutta se on ainoa vaihtoehto kohti parempaa tulevaisuutta.

Juha Attenberg, kaupunginhallituksen jäsen (vihr.), Kotka
Kirjoitus on julkaistu Kymen Sanomissa 5.11.2018