Olen välillä miettinyt ja ihmetellyt, miksi päätösten tekemiseen kuluu usein juuri niin kauan, että on liian myöhäistä. Keskustelua tai oikeammin keskustelemattomuutta julkisen liikenteen osalta en kuitenkaan voi lainkaan ymmärtää.

Julkisen liikenteen järjestäminen on asukkaiden kannalta erittäin tärkeä ja kaupungin talouteen vaikuttavista asioista yksittäisenä kaikkein tärkein. Ei ole merkitystä rakennetaanko Xamk, areena tai outlet-keskus, jos julkinen liikenne ei toimi älykkäästi ja puhtaasti. Miksi väitän näin?

Kotka menettää tällä hetkellä kymmeniä, ellei jopa satoja opiskelijoita vuosittain – Xamk, Ekami ja lukiot – toimimattoman julkisen liikenteen seurauksena. Myös asukkaiden poismuutto on kiihtynyt tästä johtuen. Tämä aiheuttaa vuositasolla miljoonien eurojen tappioita kaupungille. Kerrannaisvaikutukset pitemmällä aikavälillä nousevat jo kymmeniin miljooniin euroihin.

Yksityisautoilu tulee kallistumaan muutaman vuoden sisällä merkittävästi. Erityisesti tämä tulee koskemaan polttomoottorikäyttöisiä autoja. Päätökset tulee ensi vaalikaudella tekemään eduskunta tai jos Suomessa ei päätösten tekoon pystytä, tulevat määräykset kuitenkin EU:sta. Vielä useammalle asukkaalle ja opiskelijalle julkinen liikenne jääkin ainoaksi vaihtoehdoksi. Julkisen liikenteen uudistamisella onkin kiire, jos tavoitteemme on Kotkan elinvoiman ylläpitäminen.

Mielestäni nyt tulee katsoa tulevaisuuteen ja tehdä joukkoliikenteen kokonaisuudistus. Se tulee suunnitella asukkaiden tarpeita vastaavaksi ja kaupungin ja koko seutukunnan muuta toimintaa tukevaksi. Kotka voisi esimerkiksi perustaa oman liikennöintiyhtiön, joka huolehtisi niin paikallis- kuin kaukoliikenneyhteyksistä – myös lentokenttäyhteyksistä. Tällä en tarkoita sitä, että yrittäjät sivuutettaisiin vaan sitä, että kuljetusyrittäjät huolehtisivat jatkossakin vähintään 90 prosenttia kaikesta tästä liikenteestä.

Rantarataa emme voi odottaa tähän ”junaan”, vaikka hyvä olisikin.

Juha Attenberg, kaupunginhallituksen jäsen, (vihr.), Kotka
Kirjoitus on julkaistu Kymen Sanomissa 12.11.2018