Työskentelen vartijana, minkä myötä luottamus poliisiin tulee ikään kuin osana työtä. Viime viikkojen Elokapina-uutisoinnin myötä myös oma luottamukseni on kuitenkin horjunut.

Perjantaina 8. lokakuuta, Elokapina järjesti mielenosoituksen Valtionneuvoston linnan portailla. Poliisi päätti lopulta hajottaa mielenosoituksen vedoten sen aiheuttamaan turvallisuusuhkaan. Poliisin tiedotteen mukaan linnan turvallisuushenkilöstö olisi ohjannut presidentin, ministerit ja virkamiehet ulos vaihtoehtoisten reittien kautta.

Väitteeltä kuitenkin katosi pohja, kun useampi paikalla ollut henkilö kiisti väitteet evakuoinnista. Mitään uhkaa ei siis ollut.

Poliisi vetosi myöhemmin virhearviointiin ja puutteelliseen tiedonkulkuun, mutta tätä on vaikea uskoa. Linnan turvallisuushenkilöstö tiedotti jo mielenosoituksen aikana, että uhkaa ei ole.

Ympäristöministeri Krista Mikkonen kävi tapaamassa mielenosoittajia, ja mielenosoittajien oman ilmoituksensa mukaan he olivat myös sopineet tapaamisesta valtiovarainministeri Annika Saarikon kanssa. Jos ministerit ovat valmiina tapaamaan mielenosoittajia, ja turvallisuushenkilöstö kiistää uhan, mihin ihmeeseen tulkinta uhasta perustui? Ei ainakaan tosiasioihin, se on varmaa.

Onneksi poliisi sentään myönsi virheensä, mutta sekin tapahtui liian myöhään. Ihmisiä oli pidetty perusteettomasti kiinniotettuina yli 24 tuntia sekä uhkailtu syytteillä.

Nyt onkin oleellista, kuinka poliisi korjaa tekemässä virheen. Menetettyä luottamusta on vaikea saada takaisin.

Eero Kivistö, aluevaaliehdokas

Kirjoitus on julkaistu Kymen Sanomissa 18.10.2021