Perhe- ja peruspalveluministeri on jälleen ilmoittanut niin kutsutun potilasturvallisuuslain valmistelusta reaktiona hoitajajärjestöjen aloittamaan lakkoon. Tästä herää vain yksi kysymys: miksi potilasturvallisuudesta huolestutaan vasta silloin, kun hoitajat aloittavat laillisen lakon?

MTV uutisoi vastikään tapauksesta, jossa hoitojonojen takia aivoinfarktipotilas joutui odottamaan 40 tuntia, ennen kuin pääsi osastolle. Tämäkö ei vaaranna potilasturvallisuutta? Pitkin vuotta olemme saaneet lukea uutisista, kuinka toimenpiteitä on jouduttu perumaan henkilöstöpulan takia. Ja tämä oli jo ennen viime kevään lakkoja!

Hoitoalan ongelmat eivät ole uusia. Krooninen henkilöstövaje ja siitä johtuva kiire, liian pieni palkka, työuupumus ja jatkuvat alanvaihdot. Näistä samoista asioista on puhuttu koko se aika, mitä olen yhteiskunnallista keskustelua seurannut. Koronapandemian myötä tilanne on vain pahentunut. Päättäjät voivat lopettaa tekopyhän hurskastelunsa hoitajien lakon suhteen, sillä jos oikeasti välittäisitte potilasturvallisuudesta, olisitte tarttuneet toimeen jo vuosia sitten!

Koko korona-ajan olemme saaneet lukea hoitotyön tärkeydestä, mutta kun hoitajat tarttuvat toimeen ja yrittävät saada tuon tärkeyden näkymään esimerkiksi palkassa, onkin yhteiskunnan ratkaisuna pakkotyö. Minne se jatkuvasti toitotettu arvostus hävisi?

Jos oikeasti arvostatte hoitotyötä, toimikaa sen mukaisesti. Hoitajat tarvitsevat kaiken tukemme.

Eero Kivistö

Kirjoitus on julkaistu Kymen Sanomissa 10.9.2022