Julkisuuteen tulleet Maahanmuuttoviraston eli Migrin viimeisimmät hölmöilyt pakottavat minut epäilemään viraston henkistä kykyä hoitaa maahanmuuttoasioita järkevällä tavalla. Mongolialaisen Suomessa sairaanhoitajaksi opiskelleen naisen törkeä kohtelu, marokkolaisen Suomessa rakennusmieheksi opiskelleen ja töissä olevan miehen pakkopalautus ja kolumbialaisen fyysikoksi haluavan huippulahjakkuuden, jonka Harvardkin olisi varmaan halunnut, opiskelumahdollisuuksien torppaaminen ovat varmaan vain jäävuoren huippu Migrin möhläilyissä. Migri näyttäytyy maahanmuutonestovirastolta.

Tulee deja vu! Eihän maahanmuutto ole autojen katsastusta, mutta aikoinaan kaikki valittivat valtiollisesta todella hankalasta, epäystävällisestä ja täysin palvelukyvyttömästä katsastustoiminnasta. Homma laitettiin kokonaan uusiksi yksityistämällä vähitellen koko roska. Nykyään katsastus on joustavaa palvelua, eikä liikenneturvallisuudesta ole tarvinnut tinkiä.

En usko, että Migrin toimintakulttuuria saadaan helposti muutettua. Ehdotankin Migrin lakkauttamista ja uuden houkutteluyritys perustamista yhdessä yritysten, kuntien, hyvinvointialueiden ynnä muiden. kanssa. Tähtäimenä olisi joustava palvelu, joka ei perustuisi nykyisin vallitsevaan järjettömään pelkoon siitä, että sadat tuhannet tulevat elämään sosiaaliturvallamme, mikä on vuosien aikana havaittu täysin perusteettomaksi peloksi.

Sosiaaliturvaan liittyvät kannustinongelmat täytyy ratkaista joka tapauksessa, eivätkä ne liity maahanmuuttajiin sen enempää kuin kantaväestöönkään. Ei tänne lumihankien, pakkasen ja käsittämättömän kielen keskelle haluta niin hirveän aktiivisesti. Paljon mieluummin mennään muualle Eurooppaan, jopa Ruotsiin.

Joustava, positiivinen ja palveluhaluinen uusi yhteistyöyritys toisi Suomelle kilpailuvaltin ihmisten houkuttelemiseksi tänne. Muistettakoon, että kaikki teollistuneet maat Kiinaa myöten kärsivät tekijä-/osaajapulasta, Kaikissa näissä maissa ikärakenne tulee edelleen muuttumaan järkyttävästi väärään suuntaan. Missään ei riitä nuoria tai vanhempiakaan tekijöitä hoitamaan ikääntyneitä ja sairaita, opettamaan lapsia, rakentamaan ja korjaamaan taloja, ajamaan bussia ja niin edelleen. Kaikki maat kilpailevat maahanmuuttajista.

Otetaan askel myönteiseen suuntaan – lakkautetaan Migri ja perustetaan nykyisten katsastuskonttoreiden kaltainen palveluyritys ihmisille!

Petri Pietiläinen

Kirjoitus on julkaistu Kymen Sanomissa 15.12.2022