Tyhjää moottoritietä Helsingistä Kotkaan ajaessa saa ajatuksia.

Kotkan tulevaisuus, kasvun tai edes nykytilan säilyttäminen, vaatii minusta kaksi asiaa. Ensimmäinen on pääkaupunkiseudun kasvun peesaaminen niin, että osa siitä tulee Kotkaan.

Toinen, joka minusta on tärkeämpi, on Kotkan ja Etelä-Kymenlaakson kuntien yhteistyö. Olennaista siinä on Kotkan oma toiminta ja mielikuvansa parantaminen tai muuttaminen todellisuutta vastaavaksi.

Yhteistyö rannikkokunnissa voi parantua vain tasavertaisissa neuvotteluissa. Taantuvalla Kotkalla ei ole tarjottavana mitään erityistä etua samassa jamassa oleville naapurikunnille. Siitä huolimatta köyhien yhteenliittyminen tuottaa etua paikallisesti ja parantaa alueen kilpailuasemaa Etelä-Suomessa.

Asiat ovat usein miltä ne näyttävät, ja Kotka näyttää syntipukilta. Jos Kotka ei kiinnosta naapurikuntia, mitä ihmeen tarjottavaa sillä on Helsingin seudulle? Kotkalla on itsearvion paikka, jos se haluaa aitoa yhteistyötä Pyhtäältä Virolahdelle.

Erkki Kupari, Kotkansaari
Kirjoitus on julkaistu Kymen Sanomissa 14.3.2017