Ankkurilehti 12.9.
Ilotulitteet kauniita mutta pystymme parempaan

Lauantaina 29.8.2020 pamahteli Kotkan edustalla ns. venetsialaisten kunniaksi huima ilotulitus meren yllä. Ihmiset ovat olleet pääasiassa ihastuneita, ja ilotulitusta ehdotetaan jopa vuosittaiseksi. Kaunishan ilotulitus on, mutta kaunista turhuutta, jos ei mietitä, mitä siitä luonnolle seuraa.

On hienoa, että yksityinen taho haluaa tuottaa mukavan elämyksen ihmisille. Harmittavampaa on se, että ilotulitus suoritettiin Varissaaren ja Katariinanniemen välistä lautalta. Meren päällä taivaalle ammuttavat ilotulitteet eivät Kotkan vihreiden mielestä sovi elokuun viimeisen viikon eli Itämeriviikon lopettajaiseksi.

Itämeriviikolla yritetään nostaa tietoisuuteen meidän kaikkien vastuuta meren suojelemiseksi. Roskien sinkoaminen taivaalle ja mereen ei ilahduta. Tosiasia tietenkin on, että yksi ilotulitus meren päällä on toki haittojen suhteen melko merkityksetön. Uudenvuoden koko maan laajuinen tuntikausia ja satojatuhansia ilotulitteita käsittävä tapahtuma sen sijaan aiheuttaa eläimillekin tuskallista kärsimystä.

Eikö olisi järkevää löytää uudenlaisia tapoja tehdä kauniita asioita luontoa turmelematta? Myönteistä kehitystä on jo tapahtunut. Monet kaupungit Suomessakin, Kotka niiden joukossa, eivät enää järjestä uudenvuoden ilotulitusta, vaan hakevat halosta ja tulesta vaihtoehtoisia juhlistamisen muotoja. Tämä on parempi vaihtoehto sekä ympäristönsuojelun että eläinten kannalta.

Kotkan vihreät ehdottaakin, että Kotkassa voitaisiin tehdä yhteinen sopimus siitä, että kaupungin alueella yritykset järjestäisivät vain yhden vuosittaisen yhteisen ilotulituksen. Elokuun viimeinen viikonloppu on muinaistulien päivä, eikä välttämättä paras ajankohta ilotulitukselle.

Petri Pietiläinen
Tiina Rosberg
Kotkan seudun Vihreät