Helsingin keskustassa nuorten jengiytyminen ja katuväkivalta ovat puhututtaneet viime aikoina valtakunnan tasolla. Sisäministeri Maria Ohisalo on nostanut esille ansiokkaasti myös poliisin Ankkuri-toimintaa, mikä onkin eri puolilla maatamme organisoitunut hienosti. Poliisin valtakunnallisilla sivustoilla kerrotaan, että Ankkuritoiminnan tarkoituksena on varhaisen vaiheen nuorten hyvinvoinnin edistäminen ja rikosten ennalta ehkäiseminen. Paikallisesti ankkurit voivat toimia myös lähisuhde- ja perheväkivaltatehtävissä.

Ankkuritoimintaa toteutetaan moniammatillisessa ankkuritiimissä. Mukana on asiantuntijoita poliisista, sosiaali-, terveys- ja nuorisotoimesta. Tiimin kokoonpano voi vaihdella tapauskohtaisesti. Moniammatillinen tiimi tapaa nuoren ja hänen huoltajansa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta nuorta voidaan tukea tarkoituksenmukaisesti ja tarvittaessa ohjata oikean avun tai tuen piiriin.

Valtion talousarviossa 2021 on varattuna lisää määrärahaa Ankkuritoiminnan kehittämiseen. Tämä on äärimmäisen tärkeää.

Maanantaina (16.11) aiheesta nousi keskustelua myös Kotkan kaupunginvaltuuston talousarviokokouksessa. Vasemmistoliitolta oli hyvä avaus, että Ankkuritiimistä olisi saatu maininta myös Kotkan kaupungin talousarviokirjaan. Kyseessä on kuitenkin Kaakkois-Suomen poliisin alainen toimintamuoto, jonka kehittäminen, käynnistäminen ja koordinointi kuuluu poliisille. Poliisin nettisivuilta onkin luettavissa, että Etelä-Kymenlaakson alueella on ennaltaestävän toiminnan poliisi ja vs. johtava sosiaalityöntekijä mukana Ankkuritiimissä. Pitkän linjan nuorisotyön ammattilaisena toivoisin kuitenkin, että toiminta organisoituisi myös osaksi nuorisolain mukaista monialaisen tiimin toimintaa ja osaksi käytännön monialaista kenttätoimintaa, kuten esimerkiksi Helsingissä, Hämeenlinnassa tai Joensuussa. Mielestäni tähän on todella hyvät valmiudet meillä Kotkassa ja koko Etelä-Kymenlaakson alueella.

Hanna-Kaisa Lähde
Kotkan kaupunginhallituksen jäsen (Vihr.)

Tutustu Ankkuritoimintaan: https://ankkuritoiminta.fi/