Alussa oli sana (Joh. 1:1 ja Reijo Hämäläinen, KS 20.12.), lopussa maailmanloppu ja Jumalan tuomio, mutta ettei totuus metsistä valtuuston hyväksymässä ilmasto-ohjelmassa unohtuisi, lainaan ohjelman sanat hiilivarastoista ja -nieluista eli metsistä. Niistä todetaan toimenpiteet ja lisätiedot:

”Toimenpide: Edistetään hiilivarastojen ja -nielujen ylläpitoa ja vahvistamista Kotkan kaupungin viheralueilla (puistot ja lähimetsät).

Lisätietoja: Tehdään kaupungin viheralueiden hoitosuunnitelma, jossa linjataan toimet mm. hiilivarastojen ja -nielujen vahvistamisen sekä luonnon monimuotoisuuden edistämisen kannalta (monimuotoisuuden edistäminen on ilmastonmuutoksen sopeutumiseen kytkeytyvä toimi).

Toimenpide: Edistetään hiilivarastojen ja -nielujen ylläpitoa ja vahvistamista Kotkan kaupungin talousmetsissä.

Lisätietoja: Tehdään kaupungin maapolitiikkaan linjaukset Kotkan kaupungin talousmetsien ilmastoviisaasta sekä luonnon monimuotoisuutta ylläpitävästä hoidosta. Linjauksissa huomioidaan yleiskaavatason määrittelyt alueiden käyttötarkoituksesta.”

Toimenpiteistä linjataan vuonna 2021. Näin tuleva valtuustokin ehtii pelastaa vaikka kaikki metsät osan meistä vihreistä tukemilta yllä olevilta kauhean tuhoisilta sanoilta. Minusta tosin tuossa kuvataan monimuotoisuus ja suojelu selkeäsanaisesti.

Sanoja riittää muttei tekoja. Vihreät ehdotti mm. joukkoliikenteen uudistamista ja sähköistämistä osana hiilineutraaliustavoitetta. Emme saaneet tukea muilta, mutta emme siltikään syyllistäneet julkisesti muita ryhmiä.

Ilmasto-ohjelmassa on painavia sanoja suojelun ja monimuotoisuuden edistämisestä. Pitää kysyä, mistä tämä sosialidemokraattinen huuto ja vihreisiin kohdistuva syyttely johtuu? Vaaleistako? Kyllä metsät ehditään pelastaa vaalien jälkeenkin. Nyt sitä suojelua vain sanoitetaan ilman tekoja.

Hyvää joulua myös kelohongille.

Petri Pietiläinen, kaupunkirakennelautakunta ja valtuusto (vihr.)

Julkaistu: Kouvolan Sanomat, Lukijalta, 26.12.2020 ja Ankkuri, mielipide, 30.12.2020