Kotkan kaupungin valtuusto päätti maanantaina 13.12. olla lisäämättä nuorisotyöntekijöiden ja koulupsyykkareiden määrää, vaikka nuorten pahoinvointi on kasvanut valtavasti koronan seurauksena. Syksyn ensimmäisessä kokouksessa uusi valtuusto vannoi ennaltaehkäisyn ja nuorison hyvinvoinnin puolesta.

Kotkan on vuosikaudet ollut lähes ilman koulupsykologeja, koska virkoihin ei ole hakijoita. Koulupsyykkari tarkoittaa koulussa toimivaa psykiatrista sairaanhoitajaa. Heitä on Kouvolassa toiminnassa useita. Kun siirrymme yhteiseen sote-alueeseen, niin olisi hyvä, että tilanne olisi tasavertainen. Palkkaus olisi koskenut vain ensi syksyä, eli viittä kuukautta. Tästä asiasta vihreät teki valtuustoaloitteen jo alkusyksystä ja vasemmisto esitti asiaa talousarvioon. Mikään muista puolueista ei kannattanut ehdotusta.

Kotkassa on esim. Haminaan verrattuna todella vähän nuorisotyöntekijöitä. Tällä määrällä ennaltaestävä poliisin ja kunnan yhteinen Ankkuritoimintakin vaarantuu. Nuorisotilat joudutaan sulkemaan, jos joku sairastuu. Valtuustossa vihreiden aloitetta lisätä nuorisotyöntekijöitä kannatti vain vasemmistoliitto.

Nuoria on autettava tänään. Huominen ei riitä.

Kaikki puolueet ovat huolissaan taloudesta. Heikko talous ei ole itseisarvo, vaan se on seuraus huonoista päätöksistä. Kun nyt jätetään nuoret pahoinvoivat kotkalaiset hoitamatta, niin tulevaisuudessa lasku on moninkertainen.

Valtuuston talousarviokokouksen perusteella Kotkan arvot ovat välinpitämättömyys, valheellisuus ja viekkaus. Mutta sellainen on valtuusto kuin ansaitsemme.

Kotkan vihreiden valtuustoryhmä
Tommi Iivonen
Michael Pounds
Leena Griinari

Julkaistu Kaupunkilehti Ankkurissa 29.12.2021.