Kaikkihan naureskelemme toteutumattomille uudenvuodenlupauksille. Puolueiden hyvinvointialuevaaliohjelmat vaikuttavat samoilta. Lupaillaan kaikkea hyvää ja kaunista ilman realismia – pelkkiä uudenvuodenlupauksia! Tarjotaan karkkia, mutta todellisuus tuottaa pelkkiä kepposia.

Kymenlaaksossa luvataan parempia palveluita ja säilyttää kaikki mahdollinen. Missä on realismi?

Väki vähenee ja ikääntyy. Valtakunnallisissa selvityksissä olemme keskimääräistä sairaampia ja voimme huonosti mielenterveysmittareista päihteidenkäyttöön. Nytkään emme saa sote-työntekijöitä tarpeeksi töihin. Miten saamme heitä luvattuihin laajempiin ja parempiin palveluihin? Mistä raha parempaan?

Olen realisti. Koska väki vähenee, varaudutaan siihen nopeasti. Rohkeata päätöksentekoa kehiin! Tulevaisuuden Kymenlaaksossa riittää kaksi laajaa sote-palvelukeskusta sairaaloihin Kotkassa ja Kouvolassa.

Vain Haminaan jäisi erillinen terveyskeskus. Muualle etäpalveluja, joita esimerkiksi Kuusamossa toteutettiin menestyksellä. Lähipalveluissa painopiste sairaanhoitajien vetämiin terveyskioskeihin ja asiakkaiden luokse liikkuviin palveluihin.

Järkeistetään Kymsoten palveluja. Tällä hetkellä esimerkiksi Kotkan kotihoitopalveluissa suhataan kaupungissa niin, että työaika kuluu autossa. Parempaan palveluun päästäisiin kunnon logistiikalla. Myönnetään ongelmat ensin ääneen, ja ratkaistaan sitten ne, vaikka logistiikkainsinöörin ajatuksenjuoksulla.

Entä syrjäseudut, kun etäpalvelu ei riitä? Ratkaistaan asia siten, että asiakasta palvellaan terveyskioskissa. Toimenpiteisiin mennään ilmaisella joukkoliikennematkalla tai palvelutaksilla toiseen sote-keskuksista, jossa on näytteidenotto, lääkäri- ja sairaalapalvelut keskitetysti saatavilla.

Toivon realistista keskustelua siitä, mitä tapahtuu tulevaisuuden hyvinvointialueen palveluille. Kun väki vähenee, pidot eivät aina parane.

Petri Pietiläinen

Kirjoitus on julkaistu Kymen Sanomissa 14.1.2022