Keväällä yhä useammat hortailevat luonnossa. Hortalla tarkoitetaan villiyrttejä ja -vihanneksia, joita löytyy luonnostamme ympäri vuoden, mutta erityisesti keväällä. Hortan kerääminen on hyvä harrastus, keventää ruokalaskua, nostaa kuntoa ja ihastuttaa lautasella tai teekupissa.

Suurin osa hortasta kuuluu jokahenkilönoikeuksien piiriin, mutta kevään superhorta kuten kuusen- ja männynkerkät, neulaset ja koivunlehdet tarvitsevat maanomistajan luvan. Kaupunginvaltuusto voisi päättää, että kaupungin mailla pätisi näitäkin koskeva laajennettu jokahenkilönoikeus.

Alueet voisi laittaa samalla tavalla Kotka.fi-sivustolle kuin pyöräilyreitit ja niin edelleen. Muutkin maanomistajat voisivat antaa vastaavan luvan. Kaupungista voisi tulla hortailussa edelläkävijä.

Tietysti nyt älähdetään, että puiden kasvu kärsisi. Tutkimusten mukaan satunnainen kerkän- tai lehdenkeräys ei puita haittaa. En usko, että hortailusta tulisi Junnua mukaillen sellainen kansanhuvi, että sata miestä riipisi vuositolkulla yhdestä ja samasta kuusesta kerkkiä.

Monet pelkäävät, etteivät tunnista syötäviä kasveja myrkyllisistä. Kun aloittaa helpoista kuten ahomansikka, kotkansiipi, maitohorsma, nokkonen, orapihlaja, piharatamo, päivänkakkara, siankärsämö, vesiheinä, voikukka, vuohenputki, koivu, pihlaja ja kuusenkerkät, hankala niitä on mihinkään sekoittaa. Jo näistä saa salaattia, keittoa, höystettä, yrttiteetä, täytettä pitsaan ja piirakkaan yllin kyllin.

Monet pihojemme rikkakasveista ovat erinomaisia ravintoarvoja sisältävää herkullista voimaruokaa.

Puhumme liikaa isoista asioista maailman pelastamisessa luontokatastrofeilta. Pienetkin asiat merkitsevät. Luonnosta pitää tehdä tärkeätä. Horta muistuttaa luonnon monipuolisesta arvosta.

Tehdään hortailusta kansanhuvi. Kasvatetaan lapsemme hortailuun. Jos Kotka päättäisi laajennetuista oikeuksista, toivoisin Martoilta tai Kotkan opistolta opastettuja horta-kävelyitä. Ne tuottaisivat sekä henkistä että fyysistä hyvää. Horta-kävely keväällä jatkuisi sienikävelyllä syksyllä. Siinäpä kukkaroa säästävää ja mieltä virkistävää toimintaa kerrakseen.

Petri Pietiläinen

Kirjoitus on julkaistu Kymen Sanomissa 17.5.2022