Kiitän tekijöitä hienosta esittelystä ja erityisesti viime syksynä hyväksytystä asunnottomuusohjelmasta. Juuri tänään ovat auenneet verkkosivut yhtenä hyväksytyn ohjelman toimenpiteenä: https://www.kotka.fi/hyvinvointi/asumisneuvonta/.

Viime syksynä hyväksymämme ohjelma edellyttää, että Kotkaan saadaan ensisuojia asunnottomille sekä tukiasuntoja pidempää asumista varten. Majoitusliikkeet eivät enää ole halukkaita heitä majoittamaan.

Yritän olla vetämättä valtakunnan politiikkaa tänne Kotkan valtuustoon, mutta esittelytekstissä sanotaan, että Petteri Orpon hallitusohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi poistaa pitkäaikaisasunnottomuus vuoteen 2027 mennessä. Nyt hallitus kuitenkin kaavailee asumistukien poistoja niin, että pienituloisilla ei ole enää varaa edes pieneen yksiöön. Liian isoon asuntoon ei voi saada tukea, mutta Kotkassa ei kerta kaikkiaan ole tarpeeksi pieniä asuntoja. Voimme siis vain odotella, että tämän hallituksen aikana asunnottomien määrä vain kasvaa sekä Kotkassa että koko valtakunnassa. Asumisneuvojan tehtävän perustamista pitää kiirehtiä. Siihen on saatu ARA:n avustuspäätös jo tammikuussa. Asumistukien leikkaukset tulevat voimaan 1.6., joten alkaa olla kiire.

Vihreiden valtuustoryhmä esittää pöytäkirjaan toivomukset:

  • Kotkan kaupungin tulee edellyttää HVA:ta perustamaan ensisuojia asunnottomille.
  • Kotkan kaupunki perustaa pikaisesti tukiasuntoja, joita voi vuokrata hyvinvointialueelle akuuttia asunnon tarvetta varten.
  • Kotkan kaupunki rakennuttaa pieniä vuokra-asuntoja yhteistyössä Kotkan Asunnot Oy:n kanssa.
  • Kotka kaupunki hoitaa asumisneuvojan palkkaamisen kiireellisesti.

Kotkan kaupunginvaltuuston kokous 18.3.2024, pykälä 28
Kotkan vihreiden valtuustoryhmä
Leena Griinari
Tommi Iivonen
Michael Pounds